Ode aan Hub en Wim van Doorne

Wij kennen Hub van Doorne als een grote Nederlandse uitvinder en industrieel. Vooral ook door het commerciële inzicht van broer Wim kon DAF uitgroeien tot een van de grootste ondernemingen van Nederland met internationale statuur. Naast dit feit was Hub van Doorne ook een mens met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Hub was geboren op 1 januari 1900 in America “op de eerste dag van de eeuw van de automobiel”. Dat kan geen toeval zijn. Hub had meer dan 150 octrooien op zijn naam staan en wordt onder de beroemde internationale automobielfabrikanten in dezelfde rij geplaatst als Carl Benz en Henry Ford. 

Hub en Wim waren dus bijzondere inwoner van onze gemeente die het verdienen om geëerd te worden in het jubileumjaar van de gemeente Horst aan de Maas. Dat zal dan ook gebeuren in het Dafweekend op 29 en 30 juni 2019 met een toertocht voor DAF-voertuigen; DAF oldtimers, DAF trucks, DAF legervoertuigen, DAF bussen en DAF personenauto’s door de hele gemeente Horst aan de Maas. Deze toertocht is op de zaterdag en begint om 10.00 uur.
Om 17.00 uur zal een bijzonder DAF Kunstwerk onthuld gaan worden aan de Gebr. van Doornelaan in Horst, bedacht door de inwoners van de jubilerende Norbertuswijk en uitgevoerd door Jeu van Helden.

Op de zondag om 11.00 uur zal er een groot DAF-defilé zijn in America. Voorgaand aan het defilé, om 10.30 uur, wordt er bij het geboortehuis van Hub van Doorne aan de Past. Jeukenstraat een prachtig kunstwerk van Sjer Jacobs onthuld door familieleden ter ere van deze grote uitvinder.

Verder is er tijdens het weekend een expositie over DAF in Het Peelmuseum aan de Griendtsveenseweg in America en in het Gemeenschapshuis De Zaal in Griendtsveen vindt u alles over dit mooie Peeldorp. Bij Het Peelmuseum wordt een aantal oude DAF-auto’s tentoongesteld, in samenwerking met het DAF museum in Eindhoven. Er staan ook bijzondere voertuigen van particuliere verzamelaars en een kleine expo over Circus ’t Hoefke van Hub van Doorne. De exposities zijn beide dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur.